Стара забрадка на нов глас

В три смолянски училища девойки влизат забрадени в час, забрана има, но...
26 сеп 2008 13:24,
209
Стара забрадка на нов глас
В три смолянски училища девойки влизат забрадени в час. Снимка: Dnes.bg

В три училища в Смолянския регион - едното в Смолян, другото в Рудозем и в Професионалната гимназия в Девин, момичета влизат забрадени в час, съобщи за Dnes.bg директорът на Регионалния инспекторат по образованието Тодор Петканов.

По думите му вече са проведени разговори с директорите на учебните заведения, със самите момичета и с родителите им тази практика да бъде преустановена, но...

"Според тях те са убедени вярващи, били сме демокрация, а и никъде нямало забрана, че е неправилно да ходят така", каза Петканов.

В известна степен момичетата са прави, уточни образователният експерт, като визира Закона за народната просвета, където никъде няма забрана за ходене на училище с религиозни символи.

От миналата година обаче в правилника за прилагането на закона е записано, че образованието е светско и е забранено ходенето на училище със забрадка.

"Такава забрана има и във всички училищни правилници", заяви за Dnes.bg Тодор Петканов.

Експертът се надява в края на септември в пленарната зала да влязат промените в закона за народната просвета, където изрично да бъде упоменато и забранено учениците да ходят на училище с религиозни символи, в това число и с христянски кръстове на врата.

Разнопосочни са и сигналите, идващи от Комисията за защита от дискриминация, след като преди 2 години две момичета от  Професионалната гимназия по икономика в Смолян бяха принудени да свалят забрадките, за да посещават училище.

Случаят на Фатме Кехайова и Михаела Василева бе разгледан от антидискриминационната комисия след сигнал от фондацията "Обединение за ислямско развитие и култура".

На двете момичета бе забранено да носят забрадки в училище, тъй като не се вписват във въведената от гимназията униформа. Те на свой ред подадоха молби за самостоятелна форма на обучение.

Засега дебатът за и против забрадките в училище се води в отъствието на обществото като страна, която има какво да каже.

Сега разговорът е между заинтересованите институции - образователното министерство, Организацията за ислямско развитие и култура, училищата в Смолян, местния регионален инспекторат и  Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
0
 
! Отговори
симпатяга преди 15 години
Човече, откъде ти идва на ум, че нашите земи са били турски? Я се досети, че всъщност турските земи са били гръцки и български! А в стари времена тук са живеели траки, славяни и др., които миролюбиво са се смесили с българи и други европейски народи. Мирно, без насилие, защото още тогава са били просто културни и умни хора. А не - "ще колим, ще бесим". Ама че кръвожадна идеология. Обаче като не учиш, така и ще си останеш с праисторически инстинкти.Ти и с географията си зле - защото в големите градове са почти всички български турци - просто хората работят там. И никому не пречат и не се перчат, на никого не тежат 300-400 хиляди работливи и чисти български жители с турско самосъзнание, защото те не се занимават със злобеене, а с работа и имат достойно поведение. И хората ги уважават. А момичетата - ако искат да носят забрадки до очите. Щом мислят, че са грозни и трябва да си крият дефектите, вместо да радват света с красотата си - да си увиват лицето, да си гледат в пръстите на краката, да говеят пред мъжките потури, да излизат на улицата само съпровождани - ами, щом предпочитат такъв живот във века на компютрите, космическите кораби, интернет-имат право на избор - да живеят или да мъждукат.
207
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 15 години
Ей *** ... Ела да ме заколиш бе *** долен ... Не всички турци сте *** , защото има и точни , които знаят , че да живееш в България означава , че се чустваш българин. Ако не ви харесва връщайте се в Турция , но и там няма да ви имат за турци , защото родителите ви и техните родители и всичките ви прадеди са родени тук ... Така , че се съобразявайте! Достатъчно толерантни сме към вас ...
206
0
 
0
 
! Отговори
Erdogan преди 15 години
гяурииии, ще играе брадвата
205
0
 
0
 
! Отговори
Bg преди 15 години
Stiga gluposti be.Ako vie vmirisanite na ko4 seliani nosite dunki made in Turkey i jadete domatite im s vkus na plastmasa tova ne zna4i 4e vsi4ki go pravim.Stoite mirni,jiveite si jivota i si naliagaite parcalite 4e da ne ima kalu4ka,4uhte li rezaci.A na onaia pa4avretina deto me pla6i s vtori Batak-tezdjan li e merdjan li e samo 6te i kaja da ne se otvaria mnogo,4e da ne si sabira skoro bagaja za Anadola.
204
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Vie kak praite deca s tia rezani pishki we urudi smrudlivi, puk da ne govorim kvi sa vi jenite, hodqt s kofata naglavata.Da vi se izakam na religiata, rano ili kusno shte vi izbiqt.Nqmam turpenie da vida kak she vi gonat po ulicite da vi kolat *** turski, dano stane neshto kato s *** samo 4e da vi puhat vas turci v kletkite da mrete
203
0
 
0
 
! Отговори
Frost преди 15 години
много ама много бих искал да се изкажа се всеки *** *** дето е писал тука, но за нещастие нямам техническата възможност. Отначало ми бяхте смепни като четох но след това си казах че, неможе някакъв мръсен долен чалмар да говори така в държавата ми за която дядовците ми са умирали и то точно заради тез същите. С удоволствие бих изкарал червата през носа на всички тези *** с голите си ръце и след това на майките йм задето са пръкнали на тоз свят такъв паразитен вредител. Ако има заинтересовани, давам адрес и място за "срешичка" да видим кой е малцинството и кой ше иде на оня свят да види оня на дето се моли всеки ден като малоумно зомби.
202
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Много ми е интересно как кюрдите призовават за война - не е ли с "Джихад!", а? Каквото повикало - такова се обадило, щом призовавате за джихад, ще получите безбожно клане. Нелепото е че с тези думи осъждате на смърт и много миролюбиви мюсюлмани, които не са с промити мозъци, като вас. Народът търпи, търпи, но един ден търпението няма да е безконечно вече. Не само че сме ви оставили в България (за разлика от Гърция и Сърбия), но и си играете на Османска империя... на това се казва - храни куче, да те лае! Аз се съмнявам, че всички турци са за джихад, така че разпространете този призив по медиите, и съм сигурен, че вашите хора сами ще ви заколят, пубери с пуберите ви, защото знаят какви беди ще им докарате на главата.
201
0
 
0
 
! Отговори
ramadan 4oglu преди 15 години
Ей ***, я по-спокойно, какво мурафети правите. Турция ви храни, сичко от там идва - и плодове и зеленчуци, Турция ви облича, и дрехи и сичко оттам идва. Мързеливи *** сте, ако не е турция няма да има кво да ядете и голи да ходите. Земите тука в Булгаристана са буренясали, нищо няма. Добре че е чичи ви Догана иначе не ви виждам. *** с *** ви
200
0
 
0
 
! Отговори
tezdjan преди 15 години
тия земи винаги са били турски, турски ще си бъдат и пак. Цялата страна е населена с турци, само в два три по-големи града сте останали българите. Всички села са турски, повечето градове са турски, какво искате. Щом населението е турско, много ясно че ще се говори на турски, няма на *** да говорим я. Трябва обучението в училищата в турските райони да е на турски, защото ние сме турци и си избираме турци за управници и вие сте вече малцинство. Така че не руптайте много, да няма пак Батак -2
199
0
 
0
 
! Отговори
vanu duscu преди 15 години
shtom ste v evropa badete evropeichi ako ne otivaite si az ne sam balgarin no izpalnavam zaconite na stranqata
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
наистина положението е сериозно що се отнася до правата и задължениято на дпс...врайоните около разград и айтос..вие разбирате ли ,че даже не може хляб да си купиш и не ти обръщат внимание ако не товориш на турски...трябват закони отгоре и те да се спазват пък който желае нека си изповядва каквато си иска религия езикът в България е Български
197
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Дами и господа, мюсулмани, много моля да не буркате държавното училище с медресе! Направете си медресета и пращайте там децата си, ако искате на момичетата нахлупете и консервени кутии на главите, но там! Не в държавното светско училище! Иначе християните и евреите какво, да тругнем с попски килимявки или с равински бомбета ли? Ето защо още една причина училищните униформи трябва да станат задължителни!
196
0
 
0
 
! Отговори
A.Павлов преди 15 години
Ти приятелю като казваш Турция сигорно имаш предвид Анадола ? защото в Истамбул има повече светски живот , образова възпитани... че дори и готини гаджета от колкото в Кърджали...Като ти е толкова кеф *** в Анадола. Защото ти тук си просто една жертва на манипулаторите който ти промиват мозъка... или се опитваш да си един от тях... хахахах :) само дето не ти стига сивото вещество... Управниците са преходни , за тях най важното е да не злоопотребяват с търпението на народа защото пак може да има палеж на парламента...... и тогава мутрите вътре стават мишлета... но те душиците им такива долни... затова се страхуват... Няма господ , няма религия.. всичко е въпрос на чест... няма най голям.... няма най велик... всичко е преходно...Докато твоята религия е актуална ще се спеколира с нея... както *** ги подучиха като ги бият и те да викат "дискриманация" В природата всичко си има логика , причина и следствие... така че не плачи... на теб може би никога нищо няма да ти е ясно.... Но аз сега седя спокойно и гледам.... как нещата се наместват... едно по едно всичко си идва на мястото....
195
0
 
0
 
! Отговори
colobur преди 15 години
off doide mi do gu6a ot maniaci,enver hodja e edin,vtori e enihan baba-koito MOM4IL VOIVODA LI4NO E O4ISTIL!!!6TO NE ME HVANETE ZA DOLUPODPISANIJA I NE ME RAZVEDETE IZ TURRRRSKITE VILAETI V BULGARIJA!!!!
194
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 15 години
са такъв смях!?
193
0
 
0
 
! Отговори
A.Павлов преди 15 години
АТАКА бе застраховка на Червените че няма да се появи другя Националистична паритя.... по точно хората няма да повярват , ще си мислят че всички са *** като Сидеров (който пък просто е Алчен- нищо повече)СДС има една доза шанс да влезе в следващия марламент... но Червените и Симеончо са вън от огратаОства да видим сако Дуган колко гласа може да купи и дали Б.Борисов може да накара спящия целокупен народ да иде да гласува.... пък бил той и Мутра.... Очакваме с нетърпение следващия театър с цел пропаганда и манипулация... да видим как масите се втурват с надежда....
192
0
 
0
 
! Отговори
A.Павлов преди 15 години
Докато си мислиш че знае и си в час какво всъшност става и може да се окаже че религията ти не е актуална и се сабарят турските храмове и керпичите дето живеете в тях и се строят американски бази и бизнес центрове .... но ти явно си с промит мозък и сляп , не виждаш какво всъшност става.... или по точно пилешкото ти мозъче НЕможе да го осъзнае...
191
0
 
0
 
! Отговори
ТОВА ДЕТО СТЕ НАМ преди 15 години
СЛЕД КАТО ПУТИНИЗИРАХА ВЛАСТА ПРЕСТЪПНАТА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИЧЕСКА ЧЕРВЕНА ВИХРУШКА ЗАПОЧВА ПАЛЕСТИНИЗАЦИЯТА НА РОДОПИТЕ ! СЕГА НА СЦЕНАТА ЩЕ СЕ ПОЧВИ ШОУМЕНА СИДЕРОВ И ТЕАТЪРА ЩЕ ИМА ЗА ЦЕЛ ДА СЕ СПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ЗА ПРОРУСКАТА ПАРТИЯ АТАКА И ДА СЕ ОТВЛЕЧЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА ! НЕСПРАВЯНЕТО С МАФИЯТА И ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ФИНАНСИ ОТ ЕВРОПЕЙИСКИ ФОНДОВЕ И СПИРАНЕТО ИМ ОТ ЕС !
190
0
 
0
 
! Отговори
RASIST преди 15 години
MAika vi turska mrete sichki e *** i turci na sapun
189
0
 
0
 
! Отговори
toi преди 15 години
shte pochnem skoro i teroristi da proizvejdame i bez tova drugo ne mojem,ama faida nikakva